Tutustuminen tähän superfoodiin on tässä taloudessa vielä lapsenkengissä, mutta tällaisen proteiinijuoman (4 annosta) ohjeen voisin kanssanne jakaa;

4 rkl Chia-siemeniä (luontaistuotekaupasta tai internetistä)
6 dl vettä
1 rkl sitruuna-/limemehua
4 dl mustikoita
1 dl punaherukkaa (muukin marja käy..)
0,5 dl makeutusjauhetta (esim. Pirkka, Cologran, jne...)
4 rkl kevyttä mansikkahilloa (esim. Lidlin Linessa-tuotemerkki)
2 dl herajauhetta (saa suuremmista ruokakaupoista, mutta edullisempaa tilata netistä. Itse käytän Star Nutrionin Whey 100:sta, joka on erittäin vähälaktoosista)
3 dl sokeritonta mehua tai vettä
  • Liota Chia-siemenet 6 dl:ssa vettä; sekoita kunnolla ja anna siementen liota välillä sekoittaen puolisen tuntia. (Siemenet muuttuvat veden kanssa kutumaiseksi hyytelöksi ja "kokkareita" välttääkseen on syytä sekoitella..)
  • Lisää sitrusmehu, (sulatetut) marjat, makeutusjauhe, hillo ja herajauhe.
  • Sekoita sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi.
  • Lisää loppu neste
  • Nauti välipalana angel























Chia-siemenillä on huikeat ravintoarvot, 100g siemeniä sisältää;

- Energiaa 524 Kcal
- Proteiinia 21 g
- Rasvaa 31,4 g, joista
    Omega 6-rasvahappoja 5,9 g
    Omega 3-rasvahappoja 20,3 g
- Kolesterolia 0 g
- Hiilihydraatteja 37,5 g
- Ravintokuitua 33,5 g
- E-vitamiinia 29 g
- Lisäksi antioksidantteja, vitamiineja (A, B1, B2, B3) sekä mineraaleja, joista runsaasti mm. kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä.

Suositeltava päiväannos Chia-siemeniä on 1 rkl.


Chia-siemeniä saadaan mintun sukuisesta kasvista (salvia hispanica), joka luokitellaan yrtiksi. Jo muinaiset atsteekit viljelivät sitä ja sitä pidettiin yhtenä tärkeimmistä ravintokasveista.

"Chia"- sana tarkoittaa "öljyistä" alkuperäiskielissä. Juuri chian hyvät rasvat ovatkin tehneet siitä kuuluisan kasvin; vai tuleeko mieleesi muita kasveja joista saa sekä omega 3-, että omega 6-rasvahappoja?

Rasvojen lisäksi superfoodia chiasta tekee sen ravintokuitu, joka on hyvin pehmeää ja helposti sulavaa. Meidän taloudessamme nuo kuidut ovat hyvä lisä gluteenittomaan ruokavalioon.

Lisäksi Chian superfood-pisteitä nostaa siementen sisältämä hyvälaatuinen proteiini (21%), antioksidantit ja hivenaineet.

Chian ominaisuudet paranevat, kun siemeniä liottaa vedessä. Siemenet imevät itseensä 9-kertaisen määrän nestettä (syntyy chia-hyytelöä) ja chia-hyytelöä voit säilyttää jääkaapissa parikin viikkoa; sitä sopii lisätä juomiin ja puuroihin, viiliin ja jogurttiin, leipätaikinaan ym..