28 kpl

Taikina

2 dl lämmintä vettä
1 tl psylliumia (psylliumkuorijauhetta, saa suuremmista marketeista, valmistaja Farina)
2 1/4 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Pirkka, sis.vehnätärkkelystä)
2 3/4 dl tattarijauhoa (esim. Keskisen myllyn)
0,5 tl suolaa
0,5 dl ruokaöljyä

Täyte

1 l:n ohjeen mukainen riisipuuro + 1 kananmuna

TAI

nopeampi, kananmunaton versio; (Tämä ei ole ihan niin herkullinen kuin aito puuro-piirakka..)

1 l vettä
1,5 dl herajauhetta
3 dl riisihiutaleita
1/2 tl suolaa

- sekoita kaikki aineet ja keitä puuroksi.


  1. Valmista riisipuuro
  2. Laita muoviseen leivontakulhoon lämmin vesi ja psyllium, anna turvota 15 min.
  3. Lisää muut aineet taikinaan. Sekoita.
  4. Vaivaa leivonta-alustan päällä taikinaa tattarijauhon avulla ja pyöritä taikinasta 3 cm paksuja pötköjä
  5. Leikkaa 2-3 cm pitkiä paloja pötköstä, koko taikinasta 28(-30) kpl.
  6. Tee paloista palloja ja kaulitse jauhojen avulla pyöreiksi, ohuiksi levyiksi
  7. Levitä taikinan keskelle 1,5 rkl puuroa
  8. Rypytä; päätä piirakan keskikohta ja etene päihin. Käytä "nipistysotetta".
  9. Paista 225 asteessa kunnes puuro alkaa saada väriä



Valmiit piirakat voi kastaa voi-vesiseokseen tai tehdä kuten minä; valmistaa margariini (ingmariini, oivariini, keijuriini...) -vesiseos (1 rkl margariinia, 1 dl vettä) ja sutia pullasudilla uunista tulleet piirakat. ( Tämä toimenpide tekee kuoresta hieman vähemmän ikeniä repivän ja tuo hiukan voin makua piirakan pintaan.)



Psylliumkuorijauhe on yleisesti käytetty apuaine gluteenittomassa leivonnassa. Psylliumia saadaan ratamon (Plantago Ovata) kuivatusta siemenkuoresta. Psyllium tekee gluteenittomista leivonnaisista kuohkeita ja meheviä, toimii osittain sitkon korvikkeena; estää leivonnaisia murenemasta. Psylliumissa on korkea kuitupitoisuus; jopa 88%, siksi sitä käytetään myös ravintokuitulisänä.